Jan Král a Janova pec - nejlepší české müsli začal péct v peci z Aukra

Příběhy podnikatelů

Přidal admin, dne 13. 12. 2019,  0x


K nápadu péct domácí müsli Jana Krále přivedla bývalá přítelkyně. Zastánkyně zdravé výživy si doma připravovala pečené ovesné vločky, které se dle jejích slov nedaly v běžném obchodě sehnat. Respektive daly, ale ne v dobré kvalitě. A tak se Jan Král rozhodl tuto “díru na trhu” zalepit.


Ještě před šesti let Jan Král müsli nejedl, a ani v nejdivočejším snu by jej nenapadlo, že se pečením müsli bude za pár let slušně živit. Stalo se tak a dnes je jeho pečené müsli Janova pec považováno za nejlepší, které lze na českém trhu koupit. Není divu, Jan si potrpí na vysoce kvalitní suroviny a do müsli přidává různé přísady. V žádném případě by do prodej nepustil nic, co by sám neochutnal.

Začátky firmy Janova pec: Troubu jsem vydražil na Aukru

Myšlenka pečení domácího müsli jej zaujala natolik, že se rozhodl do toho pustit. Psal se rok 2013. Na základě pár kalkulací, byl to přece student ekonomie na České zemědělské univerzitě v Praze, se ujistil, že nejde vůbec o špatný pokus. Na Aukru vydražil pec za 15 tisíc korun a ve svém bývalém dětském pokoji si zřídil první provozovnu tak trochu “na černo”.


Zkušební provoz tak probíhal za poněkud partyzánských podmínek. Müsli pekl každou neděli a hotové jej prodával svým kamarádům a známým. V dětském pokoji ale nešlo podnikat donekonečna a navíc takový prostor nešlo zkolaudovat pro seriózní podnikání. Přestěhoval se tedy do Sedlce, kde si vybudoval menší výrobnu a skladové prostory, a poté do malé továrničky v Horoměřicích. 


Aktuálně se pod značkou Janova pec vyrábí 25 druhů domácího pečeného müsli, které lze sehnat v prodejnách zdravé výživy v České i Slovenské republice. Ke stálým odběratelům patří i známá firma Svět bedýnek, která zákazníkům doručuje bioprodukty až domů. 

Jan Král: Základem jsou nejlepší suroviny

Jeho práce nezůstala bez povšimnutí a v roce 2018 vyhrál pražské kolo v soutěži Živnostník roku, což je příjemné ocení za dobrou práci. Uznává přitom, že měl štěstí a trefil se do doby, kdy je poptávka po zdravé a kvalitní stravě veliká. Však si také sám potrpí na nejvyšší kvalitu a do müsli zásadně používá nejlepší suroviny na trhu.


Základem tak jsou bezlepkové ovesné vločky dovážené z Moravy, vysoce kvalitní med (včelař Jiří Smolík) a olivový olej, kalibrované ořechy a lyofilizované (mrazem sušené) ovoce, pravé holandské kakao a belgickou čokoládu. Základem každé směsi je vždy jedna dominující chuť, podle níž se jmenuje (např. jahodové, ořechové, čokoládové, semínkové, ze sadu, pohankové).


Vedle pečeného müsli vyrábí pečené instantní kaše, ovesné sušenky obsahující máslo, lehké a křupavé lyofilizované ovoce a pečené ořechy s medem, o které je velký zájem. 

Jak se vlastně peče müsli?

Prvním krokem je nákup kvalitních surovin. Jan Král odebírá ovesné vločky z Moravy, med od Jiřího Smolíka, lyo ovoce od polského dodavatele atd. Druhým krokem je správná receptura, které si Jan Král vymýšlí sám. Poté už jen stačí spusti hnětač a namíchat základní směs, která putuje do trouby. Upečené müsli se musí nechat vychladnout a teprve poté se do něj přimíchávají další suroviny (ovoce, ořechy, čokoláda, semínky apod.).

Jan Král: Nechci dělat kompromisy, chci to dělat v malém a pořádně

Cílem Jana Krále je pokračovat ve výrobě kvalitních výrobků v oblasti zdravé výživy, ne expandovat na všechny světové trhy a vydělávat miliony. Neplánuje zvýšení obratu, větší prostory ani nabírání dalších lidí, ale své zákazníky chce spíše překvapovat dobrými a originálními nápady. Za svou snahu je Jan Král oceňován spokojenými zákazníky i titulem Živnostník roku 2018.


Pečené müsli Janova pec neseženete ve velkých řetězcích, ale menších prodejnách se zdravou výživou. V České republice má už 90 odběratelů, takže to není zas takový problém. Důvod je jednoduchý. Jan Král nechce dělat kompromisy a smlouvat, proto nedodává do řetězců. Velmi dobře ví, kolik a proč si účtuje za jedno balení müsli. 




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.