Jan Černoušek: Zmrzlina jako životní vášeň

Nezařazené

Přidal admin, dne 2. 10. 2019,  0x

Jan Černoušek: Zmrzlina jako životní vášeň

V Praze můžete narazit na vyhlášené zmrzlinárny, které se pyšní nejen italsky znějícími názvy, ale zejména pořádně vysokými cenami za jeden malý kopeček. Nechybí ani vymazlené prostředí, které jakoby z italského maloměstečka vypadlo. Pak tu máme takového Jana Černouška z Horních Počernic, který má nenápadný bílý stánek a v něm prodává zmrzlinu. Ukazuje se ale, že v jeho případě není nic víc potřeba. 


Pokud Jana Černouška, respektive jeho zmrzlinu neznáte, s největší pravděpodobností byste u jeho stánku v Horních Počernicích ani nezastavili. Cedule “italská zmrzlina domácí výroby” není zrovna ukázkou marketingového umění. Jenomže Jan Černoušek žádný marketing nepotřebuje. Na jeho vynikající zmrzlinu totiž v létě chodí doslova celá Praha 9 už 20 let.

Jan Černoušek: Prodá 1000 kopečků italské zmrzliny za den

Od roku 1999 Jan Černoušek vyrábí domácí italskou zmrzlinu z nejkvalitnějších surovin, které lze na trhu sehnat. Během hlavní letní sezóny jeho stánek navštíví stovky lidí a mnoho z nich zná už 20 let. Není divu, že mu desítky věrných zákazníků tykají a uctivě jej zdraví i tehdy, když zrovna vyrazí na nákupy do obchodního centra Černý Most. Jan Černoušek přiznává, že velmi často musí obchodním centrem projít se sklopenou hlavou, aby se vyhnul tolika pozdravům.


Italskou zmrzlinu Černoušek vyrábí už dvacet let a předtím pracoval jako kuchař. O tom, že má výjimečný talent, není pochyb. Už před rokem 1999 pracoval pro vyhlášenou pražskou restauraci Flambée, kde měl tu čest vařit pro významné světové osobnosti. Za je působnosti restauraci navštívili například herečka Nicole Kidman, již zesnulý zpěvák Michael Jackson či politička Madeleine Albright. Právě zde mu jeho nadřízený řekl, že s jeho talentem by měl jít do něčeho vlastního.

Chtěl vyrábět nejlepší zmrzlinu a tak prodal auto i motorku

Hodně mu pomohl známý, který si na přelomu století založil firmu zabývající se dovozem kvalitních surovin ze zahraničí. Využil možnosti a z nabízených surovin vyrobil svou první italskou zmrzlinu. Okamžitě mu bylo jasné, že narazil na svou životní vášeň. Aby získal finance na drahé stroje včetně prodejního stánku, musel prodat auto i motorku.


Stroje na výrobu zmrzliny jej stály stovky tisíc. Nejlevněji a to na sedm tisíc korun jej tak vyšel nenápadný bílý retro stánek, který mu slouží dodnes. Začátky vlastního podnikání mu na jeden rok zkomplikovala tehdy ještě povinná vojna, kterou si “odkroutil” na palubě letadel jako kuchař pro důležité hosty. Uplynul rok a Jan Černoušek se mohl konečně pustit do svého byznysu, se kterým mu ten rok hodně vypomáhal otec.

Kopeček dokonalé italské zmrzliny za pouhých 28 korun

Jan Černoušek je výjimečný kuchař s neobyčejným talentem. Mohl by vařit ve vyhlášených restauracích pro hvězdy z celého světa nebo vést vlastní luxusní restauraci. On si však rozhodl splnit svůj sen, který dělá na 100 %. Na prvním místě stojí kvalita, a proto používá nejkvalitnější suroviny. Za jeden kilogram pistácií neváhá zaplatit 1400 korun, protože jsou jednoduše nejlepší. Přesto u něj kopeček zmrzliny vyjde pouze na 28 korun.


Vyhlášený český zmrzlinář moc dobře ví, že by si za kopeček mohl účtovat daleko víc. Klidně by si mohl otevřít zmrzlinárnu v centru Prahy a za kopeček jeho úžasné zmrzliny by mu lidé ochotně zaplatili dvojnásobek. Pravda je ale taková, že Černoušek je spokojený tam, kde je, a dělá mu radost, že jeho skvělou zmrzlinu může ochutnat kdokoliv.


V podnikání mu ochotně a ráda pomáhá také jeho žena Jana. Ačkoliv vede vlastní konzultační firmu a pracuje pro takové velikány, jakým je například firma Deloitte, nevadí ji odpoledne prodávat zmrzlinu v malém obyčejném stánku v Horních Počernicích. Tomu se říká vést šťastný a spokojený život.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.