Radek Koňárek a šnečí farma Barkona Snails
Přidal admin, dne 26. 08. 2019, 0x
Na světě asi neexistuje jediné dítě, které by snilo o tom, jak se stane majitelem šnečí farmy. Radek Koňárek nebyl výjimkou. Vystudoval policejní akademii, fakultu sociální věd a po studiích pracoval ve státní správě. Jednoho dne si uvědomil, že chce něco více a opustil dobře placené místo. Brzy objevil nový smysl života v podobě malé rodinné firmy Barkona Snails chovající šneky.
Začátky Barkona Snails - ze šneků na hraní šnečí farma
Cesta k úspěšné šnečí farmě byla přitom naprosto nevinná. V roce 2010 se Radek s manželkou Barborou rozhodl pořídit domácího mazlíčka. Chtěli něco nenáročného, o co se zvládnou starat malé děti a na nich rodičích neskončí venčení. Volba nakonec padla na terarijní šneky a dětem pořídili hned tři pěkné kousky.
K velké radosti děti se šneci začaly množit doslova geometrickou řadou. Pro rodiče to však byl oříšek, co s tolika šneky, respektive nakladenými vajíčky budou dělat. Radkova žena objevila článek o pravém šnečím kaviáru, který se vyrábí z druhu šneka afrického. Nápad je zaujal natolik, že běhám pár dní měly doma první várku afrických šneků.
Dnes farma chová tisíce afrických šneků, z jejichž vajíček vyrábí šnečí kaviár. Dále vykupují obyčejné zahradní šneky na maso a paštiku. Ročně jich zpracují až 100 000 kusů, což jsou doslova kilogramy šnečího masa. Rozdíl mezi chutí afrického a českého šneka není patrný. Rozdíl spočívá v množství nakladených vajíček. V tom jsou lepší afričtí šneci.
Chovat šneky se může zdát jednoduché, ale…
Většina lidí se domnívá, že chování šneků není nic složité. Nepotřebují žádnou speciální stravu. V podstatě jim stačí tráva a voda. To však platí pro “obyčejného” šneka. Opravdoví chovatele musí dbát na to, aby jejich šneci nejen jedli, ale také, aby se rozmnožovali. Šneci jako každé zvíře potřebují světlo, teplo, vzduch, ale stín a vlhkost. Prostě i šnečí farma vyžaduje důkladnou péči a spousty hodin práce. Potrava musí obsahovat živiny a minerály. Důležitý je například vápník pro pevné ulity a milují kopřivy, vysvětluje Radek.
Kromě samotných šneků je potřeba dostatečně velký prostor, kde šneci žijí. Radek Koňárek disponoval velkou zahradou, takže se jej netýkaly prostory s jejich hledáním. A navíc ušetřil. Museli investovat do speciálních ohrazených prostor určených přímo pro chov šneků a také do museli vybudovat zpracovnu šnečích produktů, jelikož chtěli začít s výrobu pravého šnečího kaviáru. Jelikož se nechtěli zadlužit, toto vše jim trvalo dlouhé dva roky. První výrobek však prodali rok poté a to na vánočních trzích.
Šnek jako tradiční české postní jídlo
Zajímavá je historie šnečích produktů v Českých zemích. Málokdo totiž ví, že se jedná o tradiční postní jídlo, které bylo oblíbené zejména za první republiky. Šnečí maso totiž nebylo považováno za klasické maso, a tudíž se s oblibou konzumovalo během postního období. Jedli se zejména na Vánoce, a proto se Koňárkovi rozhodli prodej zahájit právě na tradičních vánočních trzích. Recepty na šnečí pochoutky najdete dokonce i tradiční kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.
Reakce lidí byly různé. Někteří zaujali odmítaví postoj. Šneky nikde nejedli a odmítli to byť jenom zkusit. Jiní už ve svém životě šneky ochutnali a ti olomoučtí pro ně byli velmi příjemným překvapením. Největší skupinu představovali lidé, kteří šneky ochutnali poprvé a s nadšením.
Barkona Snails - na trzích, v obchodech i do restaurací
Radek Koňárek šnečí pochoutky připravuje na základě tradičních receptů, některé si vymýšlí sám. Vyrábí šnečí maso, kaviár, paštiky, polévku, ragů a sortiment neustále rozšiřují. Radek velmi rád experimentuje, a proto se na “stará kolena” v roce 2014 vyučil kuchařem. Sebevzdělávání je důležité v každém oboru.
Na výrobky Barkona Snails nejčastěji narazíte na farmářských trzích a to nejen o Vánocích. Koupit se dají také na firemní e-shopu či na speciálních kulinářských akcí. Postupně pronikají do obchodů s delikatesami a zároveň zásobí vinotéky a restaurace po celé České republice.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.